Vlees is een belangrijk en lekker onderdeel van onze voeding. Maar het is niet onvervangbaar. Producten als soja, Quorn, en Tival zijn al jaren in opmars.
Aan vlees kleven namelijk nogal wat nadelen. Vleesproductie veroorzaakt 18 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen en leidt tot ontbossing, verzuring, erosie en grootschalig waterverbruik. Om het over het welzijn van dieren in de bio-industrie nog niet te hebben.
Toch kun je met een kleine wijziging in je eetgewoonten iets verbeteren. Burgers zijn best bereid om dit te doen: uit het Vleesonderzoek 2008 blijkt dat bijna 70 procent van de Nederlanders best een dagje vleesloos wil eten.
Een dagje in de week geen vlees eten, scheelt op jaarbasis tweehonderd kilo CO2, vergelijkbaar met de uitstoot van een autorit (standaard auto, gemiddeld benzineverbruik) van 1250 kilometer. De productie van een kilo rood vlees kost 100 duizend liter water. Genoeg om twee jaar van te douchen!
Bovendien is vlees een welvaartsproduct. Hoe beter het gaat met de economie in een land, hoe meer vlees mensen gaan eten. Voor een kilo vlees heb je vijf kilo voeder nodig; hierdoor blijft er minder over voor de allerarmsten. Door voedselschaarste zijn de prijzen enorm gestegen: maïs werd in een jaar tijd 50 procent duurder, de graanprijs verdubbelde en rijst werd drie keer zo duur. Zeker iets om bij stil te staan als je een lapje vlees wilt kopen.
Bovendien kan een maaltijd zonder vlees heerlijk zijn. Wel eens een broccolitaart met dadels en walnoten geproefd? Of geroosterde paprikasoep met muntyoghurt?
In mei 2008 begon de Nederlandse Vegetariërsbond de campagne EatGreen. De bond wil de aandacht vestigen op de voordelen van een dagje zonder vlees. Een campagnebus trok door het land en in juli 2008 lanceerde EatGreen de nationale carnivorenenquete. Verder is het mogelijk je aan te sluiten bij de EatGreen community. Hier kom je in contact met andere 'groene eters' die (af en toe) vlees overslaan om het milieu te sparen.
Bronnen:
Ethisch Vegetarisch Alternatief België over gevolgen veehouderij
Besparingstabel Docufilm Meat the Truth (PDF)
M24 – Winnaars en verliezers van de voedselcrisis
Campagne Eat Green (Nederlandse Vegetariërsbond)
Vleesonderzoek 2008
Geen opmerkingen:
Een reactie posten