Zelf crackers maken
Ik ben zeker 's morgens vroeg, niet zo'n broodeter. Daarom ben ik altijd op zoek naar alternatieven. Tegenwoordig eet ik pap van havermout met (meestal) rijstmelk en diverse gedroogde vruchten/vers fruit. Daardoor geniet ik meer van het ontbijt en kan ik lange tijd vooruit.
In het weekend komt het er meestal niet van, pap maken. Ik wilde wel wat anders dan brood, en ben op zoek gegaan. In het kookboek Lekker lang jong (Clara ten Houte de Lange en Nelleke van Lindonk vond ik een paar lekkere recept voor crackers.
Twee ervan heb ik geprobeerd, en ze zijn allebei smakelijk. Daarnaast zijn ze snel te maken.
Hieronder volgt één van de recepten.
Twee ervan heb ik geprobeerd, en ze zijn allebei smakelijk. Daarnaast zijn ze snel te maken.
Hieronder volgt één van de recepten.
Crackers met pit (12 stuks)
Nodig: 50 gram gemalen noten (gepelde amandelen, hazelnoten, walnoten of pistachenoten)
100 gram havermout, 75 gram havervlokken, 25 gram grof gehakte pompoenpitten, 1 eetlepel lijnzaad 40 gram jong belegen (geiten)kaas (geraspt), 2 eieren en wat sesamzaad.
100 gram havermout, 75 gram havervlokken, 25 gram grof gehakte pompoenpitten, 1 eetlepel lijnzaad 40 gram jong belegen (geiten)kaas (geraspt), 2 eieren en wat sesamzaad.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180 ° C. Maal de noten heel fijn in de keukenmachine (ik heb kant en klare amandelmeel gebruikt). Doe de meel in een kom en roer de havermout, havervlokken, pompoenpitten, lijnzaad erdoor. Breek de eieren erboven, meng alles tot een stevig deeg en kneed alles even door.
Druk het deeg uit op een groot stuk bakpapier. Leg er een ander stuk bakpapier op en rol het deeg tussen de twee stukken papier met een deegroller uit tot een rechthoekige lap van 20 bij 30 cm.
Neem het bovenste stuk bakpapier er weer af en snijd de randen van het deeg netjes recht. Snijd het deeg op het bakpapier in 12 crackers van 8 x 6 cm. Strooi er wat sesamzaad over.
Zelf heb ik de randen niet netjes recht gesneden en de stukken zijn niet allemaal precies even groot. Ik vond dat niet zo heel erg belangrijk.
Zelf heb ik de randen niet netjes recht gesneden en de stukken zijn niet allemaal precies even groot. Ik vond dat niet zo heel erg belangrijk.
Leg het bakpapier met het deeg op een bakplaat en schuif deze in het midden van de oven. Bak de crackers in 20-25 minuten goudbruin en gaar. Laat de crackers op de bakplaat afkoelen.
De crackers zijn lekker met beleg, of bij een salade of soep.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten