dinsdag 19 november 2013

Zelf maken


Wasmiddel en tandpasta zijn maar een paar van de producten die ik met steeds minder plezier gebruik. Er zit van alles in waarvan ik geen idee heb wat het is. 
Wil ik het weten, dan zal ik toch het woordenboek erbij moeten pakken. En wat ik er van weet maakt me niet vrolijk. Niet alleen is het niet altijd even goed voor mij en mijn kinderen, ook voor het milieu is het vaak niet goed.

Dus ben ik op internet allerlei recepten gaan zoeken voor het zelf maken van allerlei producten. Dat is erg leuk om te doen. Ik kom erg fijne en inspirerende websites tegen met veel tips, ideeën en recepten. Zo heb ik een vloeibaar wasmiddel voor bonte was gemaakt, wasverzachter en tandpasta. 

Vooral om het wasmiddel had ik veel pret. Ik weet nu wat er in zit en hoe belachelijk makkelijk en goedkoop het is om het zelf te maken. Ik snap niet waarom ik dit niet eerder heb gedaan.

Vloeibare wasmiddel
Nodig: 
40 gram geraspte zeep (Sunlight, Marseille of Aleppo)
2,5 liter water
Breng het water aan de kook. Doe de zeep erbij en roer het tot het helemaal is opgelost.
Laat het afkoelen en giet het over in flessen.
Voor gebruik de fles flink schudden. Gebruik een halve tot één kopje zeep per wasbeurt.

Zelf had ik nog een blok Sunlight zeep liggen en die heb ik gebruikt in dit recept.
Later hoorde ik dat het dierlijke stoffen bevat. De volgende keer ga ik een andere zeep uitproberen, waarschijnlijk Aleppo zeep.
Wil je wasmiddel voor de witte was maken, dan doe je er 40 gram soda bij. Wat ook kan is een schepje soda toevoegen in de wasmachine als je een witte was gaat draaien.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten