woensdag 1 januari 2014

Nieuwjaar en tandpasta

Allereerst een goed, gezond en inspirerend  2014 toegewenst!
Ik hoop dat iedereen veilig de jaarwisseling is doorgekomen. Ik heb samen met mijn lief Oudejaarsavond erg rustig doorgebracht. We hebben wat tv gekeken en dat was prima zo. Het nadeel van het wonen in de stad is dat je bijna net kunt ontkomen aan vuurwerkoverlast. Veel lawaai en veel rotzooi (wat dan ook zo fijn blijft liggen omdat de gemeente dat wel komt schoonvegen). Verder sneuvelde er een brievenbus van de buren in het portiek en bleek aan de overkant het raam van een achterdeur door vuurwerk te zijn opgeblazen. Dat zag ik pas in de loop van vanmiddag, waarop ik de politie belde. Het huis is volgens mij niet bewoond en volgens mij had verder niemand door dat er iets mis was. De politie kwam poolshoogte nemen en het kapotte raam is met houten platen dichtgetimmerd.
Het was dus een wat onrustig Oud & Nieuw. Niet iets waar ik van houd. Ik ben dan ook voor het afschaffen van consumentenvuurwerk.

Het einde van 2013 was wat drukker dan ik normaal gewend ben. Mijn lief brak zijn rechterheup en moest 6 weken lang revalideren. Dat hield in dat hij zijn rechterbeen niet mocht belasten. Dat ging nogal moeilijk in zijn eigen huis vanwege de trappen. Ook woont hij alleen en dan wordt het sowieso lastig wat betreft koken, wassen en boodschappen doen. Dus ik opperde het plan dat hij die periode bij mij zou intrekken en ik een soort van mantelzorger zou worden.
Zo gezegd, zo gedaan. Ik moet eerlijk bekennen dat het me 100% meeviel (wat zeg ik, 200%!) en dat de tijd voorbij vliegt. Aan het einde van deze week zijn de 6 weken voorbij en gaat mijn lief naar het ziekenhuis om erachter te komen hoe het ervoor staat. Ik ben benieuw of hij daarna naar zijn eigen huis kan of nog even hier komt logeren.

Ondertussen heb ik heerlijk vakantie. In huis ben ik fijn aan het opruimen (uitmesten van kasten e.d.) en meubels aan het verplaatsen. Zo heb je opeens een ander huis!

Vandaag heb ik tandpasta gemaakt.
Ik heb het niet zo op de inhoud van de doorsnee tube tandpasta die ik normaal gebruik.
Veel ingrediënten kan ik niet thuisbrengen en zijn volgens mij niet altijd goed voor je.
 Het minst leuke van boodschappen doen is het bekijken van de ingrediëntenlijst op de verpakking.
En dan heb ik het niet alleen over voedsel. Kijk maar op de verpakking van producten zoals wasmiddelen, wasverzachter, shampoo en tandpasta.
Ik denk dat het vaak veel beter en gezonder (voor mens en milieu) kan door zelf aan de slag te gaan. Op internet kun je heel veel recepten vinden. Leuk om uit te proberen!Hier volgt een eenvoudig tandpasta-recept.

Nodig:
3 eetlepels kokosolie
3 eetlepels zuiveringszout (natriumcarbonaat)
25 druppels pepermuntolie
paar druppels vloeibare stevia
2 theelepels glycerine

Bereiden:
Prak kokosolie en zuiveringszout door elkaar.
Doe de overige ingrediënten erbij en meng het door elkaar.
Bewaar het in een potje.
Wanneer je het gebruikt simpelweg je tandenborstel erin 'dopen'.

Ik heb het vandaag voor de tweede keer gemaakt. De eerste keer heb ik er geen stevia doorheen gedaan.
Nu dus wel.

Op diverse websites lees ik dat stevia  de groei van bacteriën onderdrukt en helpt bij de preventie van gaatjes en tandsteen. Ook schijnt stevia een verzachtende werking heeft op mondproblemen zoals aften en tandvleesontsteking.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten